Return to Comunicate

1 Septembrie 2014

CENTRUL CREȘTIN SALEM RECLAMĂ LA DNA PRIMĂRIA ORADEA

            Săptămâna trecută am sesizat opinia publică în legătură cu abuzurile Primăriei Oradea care printr-un recent HCL propune deschiderea unui nou drum public, pe teren aflat în proprietate privată a particularilor, drum ce se află exact lângă un alt drum public înscris în cartea funciară cu această destinație și care se află în proprietatea publică a Municipiului Oradea.

             Ca urmare a sesizărilor noastre formulate în repetate rânduri la mai multe instituții, Centrul Salem a primit la data de 26.08.2014 un răspuns cu nr. 6111/18.08.2014, prin care Instituția arhitectului șef din cadrul Municipiului Oradea ne informează cu toată nonșalanța că: ”drumul identificat cu nr. cad. 160813 este îngrădit în dreptul amplasamentului aferent Liceului Penticostal Betel, făcând parte din curtea liceului… Suprafața drumului public deja îngrădită contribuie la îmbunătățirea cotei de teren ce revine fiecărui elev (al Liceului Penticostal)… Din acest motiv au fost demarate procedurile legale privind schimbarea categoriei de folosință a imobilului identificat cu nr. cad. 160813 și totodată procedura de repoziționare a drumului public ce leagă străzile Nicolae Șova, Grigore Moisil și Romulus Guga, acest drum fiind absolut necesar…”.

             Așadar, Primăria Oradea prin organul său de specialitate recunoaște: 1) că drumul public este îngrădit de către o persoană juridică de drept privat care desfășoară o activitate privată (învățământ privat); 2) drumul public este necesar în zonă, dar deși există unul preferă să exproprieze vecinii, în speță pe subscrisa în favoarea acestui organism de drept privat pe nume Biserica Penticostală Betel, pentru a-i crea așa zis spațiul necesar desfășurării activității de învățământ privat.

Menționăm că în Municipiul Oradea aproape toate instituțiile de învățământ public cu mai mulți elevi decât Liceul Penticostal Betel nu au îndeplinite aceste norme date de HG nr. 525/1996, însă niciodată autoritatea locală nu a demarat demersuri pentru exproprierea vecinilor pentru a crea spațiu suplimentar acestor instituții de învățământ public.

Mai mult, afirmația Primăriei cum că prin acest procedeu s-ar mări curtea unui liceu este falsă. Proprietarul terenului care ar urma să dobândească prin donație acest teren ca urmare a desființării drumului public nu este vreun liceu, ci Biserica Penticostală Betel, deoarece aceasta figurează ca proprietar pe terenul unde își desfășoară activitatea liceul. Prin urmare nu există nicio garanție că după obținerea terenului acesta să fie în continuare alocat activității de învățământ, deoarece Liceul este doar un simplu chiriaș în imobilele Bisericii, putând fi astfel evacuat oricând sau Liceul să se desființeze pur și simplu.

În acest context nu putem să ne explicăm conduita Primăriei Oradea manifestată prin grija deosebită de a crea spațiu unei Biserici Penticostale, decât sub aspect pur electoral sau interese de grup.

Cum justifică Primăria Oradea discriminarea pe care o creează între subscrisa și Biserica Penticostală Betel, în condițiile în care ambele suntem persoane juridice de drept privat, cu drepturi și obligații egale în fața legii?

Asociația Centrul Creștin Salem,

prin președinte CIUCIUI TEODOR BENIAMIN