Return to Comunicate

10 Septembrie 2014

Consiliul Local Oradea sfidează proprietatea privată

            Asociația CENTRUL CREȘTIN SALEM sesizează opinia publică despre abuzurile Consiliului Local Oradea care în ședința de azi 10.09.2014 a aprobat desființarea unui drum public pentru ca prin aceeași hotărâre să aprobe alocarea de fonduri bănești pentru realizarea unui nou drum, care conform schițelor va fi amplasat lângă drumul proaspăt desființat, însă pe o proprietate privată, care urmează a fi expropriată.

             Așadar în opinia consilierilor este în interesul orădenilor să desființezi un drum public pentru a aproba un nou drum public lipit de cel vechi, dar care presupune cheltuieli substanțiale cu exproprierea proprietății private în vederea realizării acestui drum nou.

Scopul nedeclarat al acestei hotărâri este ca terenul aferent vechiului drum public, în prezent transformat în teren cu destinația Curți Construcții să fie cedat către riveranul (Biserica Penticostală Betel) care era deranjat de acest drum și care oricum îl ocupa abuziv. Probabil este premiul municipiului și un precedent pentru toți cei care ocupă un drum public cu următorul mesaj: ”Ocupați terenul public, pentru că astfel aveți îndreptățirea să devină proprietate personală”.

Prezenta hotărâre aduce un grav prejudiciu proprietății private, Consiliul Local Oradea făcând discriminare între proprietari, preferând să exproprieze suprafața aferentă întregului drum de 12 metri lățime de la Centrul Creștin Salem decât să mărească lățimea drumului actual, acțiune ce presupune cedarea de către ambii riverani a câte 1,5 m fiecare.

Acesta este de fapt abuzul Consiliului Local Oradea, măsura disproporționată și nerezonabilă de a expropria un singur riveran, pentru realizarea unui drum public, în loc să adopte o soluție de mijloc ce presupune cedarea benevolă a unei suprafețe mult mai mici dar de către ambii riverani ai drumului public.

Asociația Centrul Creştin Salem își va apăra dreptul de proprietate în justiție, uzitând de toate mijloacele legale și garanțiile constituționale și europene care sunt conferite dreptului de proprietate privată. Astfel vom sesiza instanța de contencios administrativ dar și Instituția Prefectului căruia îi vom solicita să nu avizeze favorabil această hotărâre.

Asociația Centrul Creștin Salem,

prin președinte CIUCIUI TEODOR BENIAMIN